Hallontårta

Sambon har en riktig favorittårta, och det är hallontårta, gräddig och med gelé över hallonen. Så när vi äntligen fick till ett kalas för honom så var efterrätten given: en klassisk hallontårta. Fyllningarna var också riktiga klassiker, hallonfyllning och vaniljkräm. Jag är nästan benägen att hålla med honom, det är väldigt gott. Kan dock inte bestämma mig om en hederlig jordgubbstårta är godare ändå. Tur man slipper välja ;)
 
 
 
 
 
Tårtbottnar
 
4 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta ner mjölsorterna, bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt svalna några minuter i formen, stjälp sedan upp på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
 
 
 Vaniljkräm
 
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 äggulor
3 msk maizena
3 msk socker
1 vaniljstång
1 msk smör
 
Blanda urskrapad vaniljstång med resten av ingredienserna (inte smöret) i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, när krämen tjocknat ta av från värmen men fortsätt vispa en liten stund. Rör i smöret (blir krämen för tjock kan den spädas med lite mjölk). Ta ur vaniljstången och låt kallna.
 
 

Hallonfyllning
 
3 dl frysna hallon
1/4 dl vatten
3 dl syltsocker
1 dl grädde
2 gelantinblad
 
Koka upp hallon och vatten, låt koka några minuter så hallonen mosas något. Rör i sockret och koka ytterligare några minuter. Häll upp på ren burk och ställ kallt (perfekt sylt om man inte ska ha till tårtfyllning)
Vispa grädden, blanda med den kalla sylten. Lägg gelantinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Krama ur dem, smält på svag värme. Häll i gelantinet i hallonfyllningen under omrörning. Ställ kallt.
 
Garnering
 
4 dl grädde
Hallon
 
1 gelantinblad
1 dl vatten
 
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar. Bred på vaniljkräm på första botten, lägg på botten nummer två. Bred på hallonfyllning och lägg på topplagret. Detta kan med fördel göras dagen innan tårtan ska ätas.
 
Koka upp vattnet till gelen, ta av från värmen och smält gelantinbladet i vattnet. (tillsätt ev några droppar röd karamellfärg) Ställ kallt men håll koll, det stelnar fort.
 
Vispa grädden till garneringen, bred den på och runtom tårtan. Spritsa en kant runt tårtan, lägg på hallonen. Häll försiktigt gelén över hallonen, ställ kallt en stund innan servering.
 
Lycka till /Gabriella
1 coffeeandcupcake.blogg.se:

skriven

Så fin den va :) Ha en fortsatt bra söndag :)

Svar: Tack snälla!! Kram
Gabriella

Kommentera här: