Kolapaj med vinbär

Äntligen är denna jobbvecka slut för min del. Trött i både knopp och kropp efter att ha vart hemma efter kl 20.00 varje dag hela veckan (inte bara jobb men nästan känns det som). Och det värsta av allt: jag har knappt sett barnen alls, ser fram emot tre lediga dagar utan alltför mycket inplanerat.
 
Som på många andra arbetsplatser så har vi fredagsfika på mitt jobb, underbart påhitt!! Vi har en lista där man kan skriva upp sig när man själv tycker det passar att ha med sig något gott till kaffet. För några veckor sen skrev jag upp mig att jag kunde ha med mig fika denna vecka, såhär i efterhand var det ett uruselt val av vecka men har man satt upp sig på listan så har man, och det borde vara skottpengar på folk som hoppar över medtagande av fredagsfika! ;P
 
Nu har det ju som sagt vart fullt upp denna vecka så det fick bli något som inte krävde så stor arbetsinsats. Denna paj kom till i tanken när jag blev sugen på en banoffiepaj. Tycker ibland det kan bli för sött och klibbigt (och då har jag en väldigt hög "smärttröskel" när det kommer till sötsaker). Detta blev en variant med havrebotten och med härligt syrliga vinbär som bryter av mot den söta kolakrämen.
Det tar en stund att vänta på kolakrämen men den sköter sig nästan själv och man kan göra annat under tiden.
 
 
 
Kolapaj med vinbär
 
150 g smör
1 dl råsocker
2 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
 
1 burk söt kondenserad mjölk (eller 1 burk färdig dulce de leche)
2-3 dl röda vinbär
 
Ta av pappret runt burken med kondenserd mjölk. Lägg burken i en kastrull och täck med vatten. Låt koka i 2 timmar. Fyll på med vatten efterhand så burken hela tiden är täckt. Låt kolakrämen svalna/kallna.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, slå över smöret och blanda. Tryck ut i en pajform och grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt kallna.
 
Bred ut kolakrämen i pajskalet, strö över vinbären. Servera med lättvispad grädde
 
Enjoy /Gabriella
1 Anonym:

skriven

Tråkigt att vi här hemma gick miste om detta!

Svar: Tur det finns mer vinbär i frysen då ;) kan ju lätt bli en i paj i repris.
Gabriella

Kommentera här: