Lemon bundt cake

Då var första dagen denna vecka gjord, känns alltid lite segt att gå till jobbet på måndag morgon men veckorna går fasligt fort och bara måndagen är gjord så brukar fredagen uppenbara sig snabbare än man tror.
 
Vi har inga större planer denna vecka, lite ärenden som ska fixas och böcker från biblioteket som ska lämnas. Vad är det egentligen med dessa böcker som alltid faller i glömska. Är rätt säker på att dom har ett papper med min bild på nere på stadsbiblioteket och texten "Varning! En trög jäkel som inte fattar vad "lämnas senast" betyder". Ja nu ska de stackars böckerna lämnas och nya ska lånas. Lovar att lämna dessa i tid. Lovar!!
 
Roy Fares har levt i mitt huvud sedan det fantastiska programmet i torsdags där han gjorde en fantastisk bundt cake. Jag har sett recept på dessa bundt cakes förut men aldrig gjort någon, mest för att namnet låter en smula skumt, som någon tysk kaka med för mycket frukt i. Dumt av mig. Roy hade apelsin i sin men det hade jag inga hemma så det fick bli citron istället, en god saftig lite tyngre sockerkaka med en glasyr som lyfte hela kakan.
 
 
 
Lemon bundt cake
 

240 g vetemjöl (4 dl)
3 g salt (1/2 tsk)
15 g bakpulver (1 msk)
300 g strösocker (3 3/4 dl)
125 g mjölk (1 1/4 dl)
2 citroner (skalet)
125 g vegetabilisk olja (1 1/4 dl)
165 g ägg – rumstempererade (ca 3 st)
 
25 g mjölk, 3% (¼ dl)
20 g smör
180 g florsocker (3 dl)
5 g vaniljsocker (1 tsk)
 
Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla en rund sockerkakform noggrant (23 cm diameter och 10 cm djup). Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. 
Vispa ihop mjölk, apelsinsaft, vegetabilisk olja och ägg. 
Blanda de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 170 grader i 45-50 minuter, gör ett stickprov. 
Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder den uppochner på ett galler.
 
Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. 
Lämna glasyren lite åt sidan och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av. Lägg ett bakplåtspapper under gallret som kakan står på, häll glasyren runt kakans mitt och låt den rinna ner fint på sidorna. 
När glasyren senare har stelnat kan kakan flyttas över till ett fat.

Kommentera här: