Vitlöksbröd

Hej i sommarvärmen!
Sitter i soffan efter en dag i trädgården, och då har jag alltså inte rensat ogräs eller planerat några frön. Nä idag har vi gjort så lite som möjligt. Lilleman har börjat bli påverkad av vädret, vill inte sova och är mest kinkig. Förstår honom, vem kunde gissa att det skulle gå från några ynka plusgrader till högsommarvärme.
 
För några veckor sen hade vi blomkålssoppa till middag här hemma. Och det finns inget godare än nybakat bröd till en god soppa, ni som följer mig på instagram såg resultatet av brödbaket där (heter bakdagar där om nån vill kolla :)! Nu råkade det vara så att soppan i fråga var näst intill oätbar, blä va den var vidrig. Det var en väldig tur att jag hade bakat denna dag, familjen fick helt enkelt äta vitlöksbröd till middag. Ja så kan det gå, man kan inte lyckas jämt ;)
 
 
 
Vitlöksbröd
 
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 dl olivolja
1 msk salt
1 msk honung
ca 10 dl mjöl
100 g mjukt smör
2 vitlöksklyftor
1 msk frysta örter provencale  (eller färska om ni har det hemma)
 
Värm vattnet till 37 grader. Smula jäste i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig deg. Jäs 1 timma.
 
Blanda under tiden ihop smör, pressad vitlök och örter.
Smörj 2 avlånga brödformar med lite olja.
 
Ta upp degen på bakbordet och knåda degen något. Dela degen i 12-14 bitar. Rulla varje bit till en boll som sedan plattas ut till en rundel, ca 10 cm i diameter. Klicka ca 1 tsk vitlökssmör i mitten av varje rundel och vik sedan ihop på mitten (som ett tacoskal). Lägg de vikta rundlarna bredvid varandra i brödformarna (den öppna sidan ska vara uppåt) Jäs ytterligare 45 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda formarna i mitten av ugnen 30-40 minuter. Låt svalna något i formarna innan bröden stjälps upp på galler.
 
Blir brödet "gammalt" så går det utmärkt att rosta i ugnen.
 
Kramar

Kommentera här: