Knäck

Vaknar upp till ännu en dag när naturen är så vacker så man blir aldeles överrumplad av dess skönhet. Måste ha med åldern att göra men jag absolut älskar våra årstider, det är så vackert ute nu när solen får snön att gnistra och marken ser ut som stora gräddhögar (den orörda delen av marken då alltså). Tänk om det kunde få se ut så här till sportlovet, sen kan det bli vår :)
 
Nåt som hör julen till är allt godis som skapas, kokas och blandas. Varje år ställer jag mig frågan varför man inte gör godis resten av året också, det är så gott och man vet exakt vad det innehåller. Variationen kanske inte blir lika stor som när man plockar lösgodis men man kanske kan variera köpegodis med hemmagjort, ja jag ska nog bli bättre på det.
 
Fick sån otrolig lust att börja med julgodiset häromdan så jag var tvungen att göra lite. Jag vet att jag helst ska vänta med det tills dagen innan julafton annars finns risken att det inte finns så mycket kvar att ställa på gottebordet när julafton väl är här men en liten försmak har ingen dött av. 
 
Jag älskar knäck och det är ingen jul utan knäck. Det ska vara hederlig knäck med hackad mandel, inga smaksättningar här inte men eftersom detta knäckkok inte riktigt räknas som julgodis så vågade jag mig på några varianter, och jösses va gott det var. Den traditionella knäcken får allt vara kvar men dessa får nog följa med på tåget. Här finns rum för alla knäckisar :)
 
 
 
Klassisk knäck
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
(50 g hackad mandel)
 
Choklad- och pepparmintsknäck
 
3 tsk kakao
1 tsk pepparmintsarom
 
Knäck med havssalt
 
Havssalt :)
 
Mät upp ingredienserna till knäcken (inte mandeln). Koka upp och låt sen bubbla tills knäcken är klar.
Gör ett kulprov för att kolla. Häll kallt vatten i ett glas, droppa i lite knäcksmet, vänta en liten stund, häll av vattnet och ta upp knäcken. Går det att forma en liten kula så är knäcken klar.
 
Vill man göra klassisk knäck så blandar man nu i mandeln och häller upp i knäckformar eller ischokladformar.
 
Chokladknäck: Blanda i kakao och arom, häll upp.
 
Havssalt: Häll upp knäcken i formar och strö på lite salt på varje knäck.
 
Mums!!

Kommentera här: