Nougatkaka

Tänkte att jag inte hade tid att skriva så mycket här nu när det finns så mycket annat i livet som tar tid men kom fram till att bästa sättet att spara recept för framtida bruk är ändå här.
 
Visst har det bakats lite mindre sen lilleman kom, inte så mycket för att han kräver ständig uppvaktning, för det gör han verkligen inte (snällare unge får man leta efter) utan mer för att jag helt enkelt har prioriterat annat och dessutom försökt mig på ett hälsosammare liv. Det ingår tyvärr inga kakor i hälsosammare liv och att baka utan att provsmaka är inte nåt för mig :) Några lite mer hälsosamma recept har ändå kommit till så inget ont som inte har nåt gott med sig.
Och hur det har gått med det hälsosamma livet? Jo lite annat tänk har det blivit, men så stor förändring kan jag inte skryta med och jag tycker mig se att vågen inte bara småler utan fullkomligt vrider sig av skratt varenda gång mina fötter ställer sig på fanskapet...så än så länge står jag stadigt på jorden!
 
Idag blev det en härlig söndagsfika och jag har faktiskt lärt mig att bara ta av endast en sort sen är det bra (ett väldigt stort steg för att vara jag!!) En nougatkaka fick det bli av lite överbliven nougat som låg och skräpade i kylen. Inte dumt alls om jag får säga det själv...
 
 
 
Nougatkaka
 
3 ägg
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
150 g nougat
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa ägg, socker, farin och vaniljsocker riktigt vitt och luftigt. Häll i mjölken i det smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
Häll i smöret i äggvispet, sikta ner mjölblandningen och vänd runt med en slickepott till allt är väl blandat.
Skär nougaten i sockerbitsstora tärningar och tryck ner dem försiktigt i smeten.
 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Ställ ev en plåt över kakan om den skulle få för mycket färg.
Ta ut formen ur ugnen och låt stå 10-15 minuter. Stjälp sedan upp kakan och låt den kallna.
 
Kram!

Kommentera här: