Kardemummaskorpor

Nu när våren är på ingång så har i alla fall jag en romantisk bild av soliga dagar, utflykter och fikakorgar. Att det sen brukar blåsa lite för mycket och att solen värmde visst inte lika mycket utanför dörren som när den gassade genom ett stängt fönster ja det glömmer jag lätt från år till år.
Just nu är man så otroligt tacksam för alla solglimtar och att det ibland är så kallt så man börjar leta fram tummevantarna igen det tar man med en nypa salt så länge solen visar sitt gula tryne.
 
Något jag tycker är perfekt att alltid ha hemma är skorpor. Ibland är man bara sugen på något litet sött till kaffet eller till mellanmål. Skorpor är tacksamma att smaksätt med det man är sugen på för stunden: choklad, lime, pepparkakskrydda tex.
 
Jag är väldigt svag för kardemumma så jag brukar mortla lite kardemummakärnor och ha i degen. Vissa skorprecept är egentligen en vetedeg som man "torkar" men dessa ljuvliga gobitar behöver ingen jästid, dom går snabbt att slänga ihop och man får en sats som räcker länge.
Detta recept kommer från en liten bok som heter "Småkakor" och var ett samarbete mellan Aftonbladet och Tasteline för många år sen. Receptet är Linnea Seidels och skorporna passar lika bra att äta med eller utan vantar ;)
 
 
 
Kardemummaskorpor
 
100 g smör
2 dl socker
3 stora ägg
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje. Mortla kardemummakärnorna. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dom i smöret. Blanda till en slät smet.
Dela degen i tre delar och rulla varje del till en längd, lägg på plåt. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda. "Lägg" bitarna på sidan och ställ in plåten i ugnen ytterligare 10 minuter. Stäng sedan av ugnen men låt skorporna stå kvar tills de är genomtorra.
 
Gör man dom på kvällen kan de stå kvar i ugnen över natten.
 
Kram /Gabriella