Källarfranska

Jag känner tendenser till en sensommardepp, kan inte riktigt sätta fingret på det. Så fort vi är hemma så blir jag otroligt rastlös men vill inte göra något alls. Tvätten är tvättad och handla är ingen idé för jag vet inte om vi ska vara hemma eller om vi ska åka någonstans eller om jag ska handla husvagnsvänlig mat eller......eller...eller....
 
Kanske är det att sommarlovet börjar ta slut, tillbaka till rutiner, samtidigt som jag välkomnar rutiner och tar emot dem med öppen famn. Ska bli riktigt skönt att äta på normala tider och att familjen är i någorlunda samma dygnsrytm. Längtar dock inte efter trötta barn och morgonstress, huga!!
 
Nä det är väl bara att rycka upp sig, ta vara på sista veckan av sommarlovet och längta efter en härlig höst. Tänkte familjen skulle bli mer aktiv och lite mer hälsosam (tror jag känner igen detta, jo just det, det var samma tankar förra året vid den här tiden. Konstigt!)
 
Bakar efter humör och bjuder på ganska tråkiga (men användbara: till buffé, till soppan) källarfranskor. Gråa, lite torra men ös på med pålägg så smakar allt dessa små torrbollar också ganska ok ;). Ät dem nygräddade eler frys in direkt annars kan ni använda dem som mordvapen.
 
 
 
Källarfranska
 
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
1 msk neutral olja
1/2 msk honung
4 dl rågsikt
ca 10 dl mjöl
 
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt, olja och honung. Blanda i mjölsorterna och knåda till en smidig deg. Jäs under bakdug ca 45 minuter.
 
Ta upp degen och knåda den, dela i fyra delar och rulla ut dessa till knubbiga längder. Dela varje längd i 5 bitar, doppa i lite rågsikt och lägg på plåt. (Man behöver inte rulla bitarna utan de ska se lite "avhuggna" ut). Jäs under duk i 45 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
 
Ny dag, nya tag ;)