Mormors sandbakelser

Nu går dagarna fort och det känns som to-do-listan bara blir längre ju mer man gör konstigt nog. Har några klappar kvar men har ingen aning om när jag ska hinna inhandla dessa små gåvor. Ja det brukar lösa sig varje år trots gråa hår av stress.
 
I söndags hade vi vå 1:a adventsfika, det är så mysigt att få bulla upp med massa gott och sitta lääänge och fika, det bästa jag vet. Kakor, bullar och godis serverades och sockerhalten i allas kroppar femdubblades :)
Det värsta med att ha mycket på fikabordet är att det ofta blir väldigt mycket rester, så det som inte gick att frysa in har jag nu gett bort för annars skulle min diet de närmsta dagarna bestått av kakor och godis, har noll karaktär.
 
Min mormor har ett superrecept på "formar". De brukar få ersätta mandelmusslorna på julbordet, de fick även vara med i söndags. Dessa innehåller ingen mandel utan är mer mördegsformar, formarna de gräddas i behöver heller inte smöras så de är lätta att slänga ihop. I mormors gamla receptbok heter de sandbakelser och bakelser blir det om man fyller formarna med gotiiga grejer. I söndags fyllde jag våra med gräddyoghurt och granatäpplekärnor, såå gott.
 
(glömde ta kort så denna lilla sandbakelse, som blev över, fick pyntas med annat lull-lull)
 
 
 
Mormors sandbakelser
 
100 g mjukt smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Tryck ut en liten degbit i varje kakform, nagga botten. Ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna i formarna.
Kakorna släpper om man trycker lite lätt på sidorna av formarna, ställ på galler för att kallna helt.
 
Fyll med grädde eller gräddyoghurt (2 delar vispad grädde och 1 del turkisk yoghurt) och bär eller frukt.
 
Mums!