Midsommartårta

Hemkommen från en mysig helg i Bullarebygden. Vädret var som midsommarväder brukar vara...eller hur är det nu? Vi har varit på midsommarfirande, badat, fiskat och ätit och ätit och ätit....Känns som man inte hunnit tugga färdigt innan man planerar nästa måltid :) Underbart!!
 
Att fixa midsommartårtan hamnade på min lott (ok, jag krävde att få göra den :). I år frångick jag den klassiska jordgubbstårtan med vaniljkräm och satsade på lite andra smaker, jordgubbarna fick allt hänga med men med sällskap av fläder och lime.
 
Har sett så många vackra bilder på en ganska ny trend inom tårtvärlden: naked cake. Tårtor där bottnarna "lyser" igenom.
I gänget, som firade midsommar ihop, är kärleken till grädde väldigt delad. Några skrapar av det mesta av grädden från tårtor och där ligger det en liten vit vall på kanten av fatet. Några av oss kan äta grädde med sked eller grädde på grädde...typ. Ja jag behöver väl knappast berätta vilken kategori jag tillhör! 
Men är man ingen fantast av grädde passar denna tårta alldeles perfekt, knappt någon grädde alls men ändå full av goda smaker.
Jag skippade även jordgubbarna som garnering utan körde "midsommarkrans" även på tårtan.
 
 
 
Midsommartårta
 
Bottnar
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 lime (skal)
3/4 dl kokande vatten
 
Flädermousse
1 ägg
2 msk socker
3 dl grädde
2 gelantinblad
1 dl koncentrerad flädersaft
 
Jordgubbsmousse
350 g jordgubbar
1/2 dl jordgubbssaft
3 gelantinblad
2 dl grädde
 
Limemarinerade jordgubbar
1 ask jordgubbar
1 lime (skal och saft)
 
Blommor/bär/grädde
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt. Riv i limeskal. Sikta i de torra ingredienserna och vänd om väl. Häll i det kokande vattnet och rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.
Låt vila i formen ca 10 minuter och vänd sedan upp på ett fat med bakplåtspapper för att kallna helt.
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Vispa grädden ganska fast. Värm saften i en kastrull, krama ur gelantinbladen och smält dessa i saften, låt svalna.
Vänd ihop grädde och äggvisp, häll i saften i en tunn stråle och vispa under tiden. Ställ kallt, gärna över natten.
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp jordgubbar och saft i en kastrull och låt sedan puttra i 10-15 minuter. Krama ur gelantinbladen och lägg ner i krämen. Rör om så de smälter och ställ sedan i kyl. Låt kallna helt, gärna över natten. 
Vispa grädden fast och vänd ner i jordgubbskompotten.
 
Dela jordgubbarna på hälften, riv över limeskal och pressa över limesaften. Vänd om och ställ kallt.
 
Dela botten i tre delar. Spritsa en ring av flädermoussen längs kanten på botten 1. Bred på hälften av jordgubbsmoussen. Lägg på hälften av de marinerade jordgubbarna och lägg på nästa botten. Upprepa samma igen och lägg på botten nr 3. Tryck lite lätt ihop tårtan så flädermoussen flyter ut en aning.
Bred resten av flädermoussen ovanpå tårtan. Dra med en palett eller slickepott runt kanten på tårtan så moussen som tryckts ut bildar en ett tunnt lager runtom tårtan.
Ställ kallt fram tills det är dags att garnera.
 
Jag gick ut och plockade blommor som fick garnera min tårta men det funkar såklart med jordgubbar eller andra bär.
Mina blommor fick samsas med några små gräddtoppar men dessa kan man utesluta om man inte gillar grädde :)
 
Glad sommar!!