Gofika

Måndag och precis avslutat en lååång arbetsdag, men det är helt OK när man har så härliga människor att jobba med. Lite mer segt att veta att man börjar väldigt tidigt imorgon... men imorrn har jag faktiskt bara mig själv att ta hand om innan jobbet!! Det hör inte till vanligheterna. Mannen är ledig några dagar så han, de två yngsta och hunden drog till husvagnen för att känna lantluften i näsan. Så imorgon har jag ingen hund att rasta eller några barn som ska lämnas på dagis. Jag ska nog ta sovmorgon till 5.45, lyxigt va?!? ;)
 
Igår hade vi fikagäster här hemma, älskar fikagäster!! När man har fullt upp i veckorna känner i alla fall jag hur usel jag är på att höra av mig till nära och kära. Fruktansvärt! Hur svårt är det att skicka iväg ett litet sms. Nä detta måste jag verkligen skärpa mig med.
Värst av allt är mitt dåliga samvete för min lilla mormor, henne kan jag ju inte dra iväg ett sms till, så nu fick det bli en fikainbjudan som kompensation. Kära mor med sambo kom också på besök, och bäst av allt: jag "var tvungen" att baka.
 
Var sugen på att prova några Roy-recept, så det fick det bli. Först ut var hans banana bread som han gjorde i avsnitt 2 av "United states of cakes". Jag hade inga valnötter hemma så jag tog choklad istället, banan och choklad liksom, kan inte bli fel!
 
 
(Biskvier bakades också, finns som de andra "united states-recepten på Kanal5play.se)
 
Banana bread
 
240 g vetemjöl (4 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
3 g salt (1 tsk)
550 g mosade, mogna bananer (ca 4)
120 g mjukt smör
110 g farinsocker (1 ½ dl)
110 g ägg (2st)
100 g grovhackad mörk choklad (eller 60 g valnötter)
 
 Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en avlång sockerkaksform, 1 ½ liter, med smör. Mjöla formens kanter lätt och täck bottnen med bakplåtspapper. Sikta ned vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke.
 Mosa bananerna.
 
Vispa i en annan bunke smör och farinsocker fluffigt. Vispa ned 1 ägg i taget. Tillsätt de mosade bananerna och de torra ingredienserna i två omgångar. Avsluta med att ha i chokladen, rör till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna på galler.
 
Saftig och underbart god, happy baking!