Oscars tårta

Fortsätter med redovisningen av kalasbaket idag :). Har tidigare nämnt att det finns allergier i släkten och då måste man ha lite alternativ till efterrätt. Synd om dom som är allergiska, jippi säger jag som "måste" baka mer ;). En återkommande favorit för mig är Oscar den andres tårta, lite sega tunna bottnar och en härlig smörkräm toppad med rostad mandel, åhhh så gott det är.
Denna gång blev den helt gluten- och laktosfri, två flugor på smällen helt enkelt ;)
 
Här ryter åskan utanför dörren och om jag inte minns fel ligger det en bit tårta kvar i kylen och bara väntar. Kanske dags att krypa upp i soffan och rädda den stackars biten från sitt lidande!
 
 
 
Oscar II tårta
 

150 g mandel
2 dl socker
5 äggvitor
 
5 gulor
1 dl mjölk (ev laktosfri)
1 dl socker
175 g smör (ev laktosfritt)
 
50 g flagad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rita två rundlar, 24 cm i diameter, på två bakplåtspapper.
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret under vispning. Mal mandeln och vän försiktigt ner den i vitorna.
Sprits eller bred ut smeten i de ritade rundlarna. Grädda i ca 20 minuter. Vänd bottnarna och dra bort bakpappret. Låt kallna helt.
 
Sjud gulor, socker och mjölk i en kastrull på medelvärme tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Låt krämen kallna.
 
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Vänd ofta så mandeln inte bränns.
 
Lägg en botten på ett tårtfat, bred på hälften av krämen och lägg på nästa botten. Bred på resten av krämen och toppa med de rostade mandelspånen.
 
Mumsa på! ;)
/Gabriella