Soppbaguetter
Dagen har spenderats i Trollhättan med stora dottern som spelat fotbollscup. Regnet höll sig borta men satan i gatan vad det var kallt, jag blir alltid så totalt nedkyld vad jag än tar på mig. Började drömma om att göra om badrummet och sätta in ett badkar, ska bara slå ut väggen och bygga ut så jag får plats med ett... Eller köpa en triss-lott och vinna miljoner så jag kan göra om källaren till hemma-spa, ja det är vilket som!

(...eller nåt sånt här kanske ;) ska bara byta land också. Bild: Pinterest)
Blev riktigt sugen på en god varm soppa när jag stod där och huttrade, hade dock helt andra planer när jag tänkte middag imorse och någon tur till affären stod inte heller på önskelista.
Däremot tänker jag tipsa om bröd till soppa. I torsdags åt vi mellandotterns favoritsoppa: potatis- och purjolökssoppa. Jag är benägen att hålla med henne, tröttnar aldrig på denna genialiska soppa, den är billig, god och passar både barn och vuxna.
Men soppa kräver tillbehör tycker jag och ett nybakat bröd förgyller varje sopp-middag. Tyvärr har man sällan tid att ställa sig och baka bröd efter jobb, hämtning av barn och uppstart av middag men jag gjorde några baguetter som förmodligen hade fått varenda bagare att vilja slå mig över fingrarna med närmaste kruskavel, knappt någon "knåd-tid" och knappt någon jästid. Huga!! Men det måste ändå vara bättre att servera ett nybakat, hemmagjort bröd än en butiksköpt limpa med en massa konstiga ingredienser, jag inbillar mig det i alla fall.

Turbo-baguetter
25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja + extra till pensling
1/2 msk salt
1 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader. Lös upp jästen i det ljumma vattnet, tillsätt salt och olivolja. Blanda i de båda mjölsorterna, rör väl till en smidig deg.
Dela degen i 2 delar, rulla till baguetter. Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs minst 15 minuter (har man tid så jäser man baguetterna längre), ställ in plåten i kall ugnen med en kokhett vatten i så får jäsningen en knuff i rätt riktning. Går även bra att jäsa övertäckta på köksbänken såklart :)
Ta ut plåten och sätt ugnen på 225 grader. Ringla över lite olivolja. Grädda i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.
Enjoy!