Sommartårta

Sommarledigheten har inte ens börjat för barnen och ändå är dygnet redan vänt på och det är rent omöjligt att somna på kvällarna, hur ska detta sluta i sommar! Jag kommer väl slockna före alla tre varje kväll. Hoppas det blir många långa bad som tröttar ut dom något. 
Men egentligen är det väl detta sommarlovet handlar om: vara uppe länge på kvällarna, njuta av härliga (förhoppningsvis) sommarkvällar och få en lång sovmorgon dagen efter.
 
Något som känns otroligt konstigt, även om jag vart medveten om det väldigt länge, är att min mellantjej ska börja skolan till hösten. Nästa fredag är det tack och adjö till dagis! Liten har blivit stor. Tur att minsta tjejen är kvar på dagis några år till så jag slipper ett tårdrypande farväl till våra underbara goa "fröknar".
Har man haft sina barn på samma dagis i 8 år så är tanken på att inte gå dit överväldigande, vågar inte ens tänka på den dagen jag inte har någon att lämna på dagis längre, huga!! 
 
Men en sak i taget! Härom dagen lämnade vi en tårta till den fina personalen, ett litet tack från oss. Och hur kan man bättre säga tack än med en tårta? ;)
 
 
 
Sommartårta med rabarber och vanilj
 
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Vaniljkräm 
4 dl vispgrädde
Blandade bär
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt och ljust. Blanda mjölsorterna och bakpulver. Sikta ner i äggvispet och vänd försiktigt runt så allt blandas. 
Häll i en smord och mjölad form. Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Ställ att kallna helt.
 
Rabarber -och jordgubbsfyllning:
 
200 g rabarber
100 g jordgubbar
1/4-1/2 dl vatten
1/2 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
2 gelantinblad
2 dl vispgrädde
 
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
Lägg rabarber, delad i cm-långa bitar, jordgubbar och vatten i en kastrull. Koka tills bär och rabarber blir lite mosiga. Tillsätt syltsockret och koka några minuter. Ta av från värmen och rör i de mjuka gelntinbladen. Låt svalna något och rör sedan i vaniljsockret. Låt kallna helt.
Vispa grädden rätt hårt och blanda med rabarberkompotten. Ställ kallt.
 
Dela den kalla tårtbotten i 3 delar. Spritsa en ring med vispad grädde runt kanten på första bottnen. Fyll med vaniljkräm och lägg på nästa botten. Spritsa en kant med grädde även runt denna botten, fyll med rabarbergrädden. Lägg på sista botten.
Bred ett tunt lager grädde på och runt hela tårtan. Ställ kallt en timme eller till nästa dag.
Bred/spritsa grädde runt tårtan och garnera med bär.
 
Kram!!

Kommentera här: