Mandelrutor med jordgubbsmousse
Veckorna rusar fram den här tiden på året, tycker det är fullspäckat med vårfester, samkväm och massa annat. Faktiskt nästan bara roliga saker men jag tyckte veckorna var fullspäckade redan innan den här "sista-rushen-innan-lov/semester-kuligheterna" så känns det som dygnen går i 120 km/h.
Helgen som gick spenderades i föräldrarnas sommarstuga och där var det betydligt lugnare: promenader i skogen, lite grill och sitta i soffan med en tidning i handen. Väldigt skönt och det är väl kontrasterna som gör att man kan njuta lite extra när lugnet väl infinner sig.
Nu till helgen väntar mys med arbetskamraterna och sen är det helt oplanerat!!! Det händer inte för ofta, kanske en tur till husvagnen....
Blir ni baksugna eller planerar inför ett sommarkalas vill jag tipsa om en kaka jag gjorde till mitt kalas: mandelrutor med jordgubbsmousse. En god kaka som passar perfekt om man är lite fler gäster (vilket konstigt uttryck. "Fler" än vaddå?!? jaja...), kakan går också bra att förbereda, alltid bra med sådana recept.

Mandelrutor med jordgubbsmousse
150 g mjukt smör
350 g mandelmassa
5 ägg
1 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 1/2 gelantinblad
300 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
1 dl socker
2 dl matyoghurt
4 dl vispgrädde
150 g jordgubbar (eller andra bär)
ev. ätbara blommor
Sätt ugnen på 175 grader. Grovriv mandelmassan och arbeta in smöret, lite i taget. Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en form ca 25x35 cm klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kallna.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna med en mixerstav. Värm ca 1 dl av jordgubbspurén med socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Ta upp gelantinbladen, krama ur dessa och lägg i dem i kastrullen så de smälter. Låt blandningen svalna något och blanda sedan med resten av jordgubbarna.
Rör ner yoghurt i jordgubbarna. Vispa grädden ganska löst och vänd sedan försiktigt ner den i smeten. Häll moussen över mandelkakan, täck med plastfolie och ställ i frysen ca 5 timmar.
Låt kakan tina sakta i kylen ca 6 timmar innan servering. Skär då i bitar och dekorera med bär och ev blommor.
Lycka till!