Tandlös

Ack och ve vad jag liider! Idag har jag dragit ut en visdomstand! Allvarligt, varför får man visdomständer? Till vilken nytta finns dom? Jag hade tok-ont när tänderna skulle upp (fick alla 4 naturligtvis) och nu var det det 2:a tandskrället jag var tvungen att dra ut. De sitter så långt in att till och med tandläkaren säger att jag skulle behöva en dragkedja i kinden för att kunna hålla rent där.
 
Tur i oturen 1: Denna visa tand satt uppe. Tydligen lättare att dra ut och inte lika stor risk för infektion.
Tur i oturen 2: Sist jag var hos tandläkaren skaffade jag sån där försäkring, kommer inte ihåg vad den kallas. Man betalar lite varje månad och behöver man gå till tandläkaren sedan så kostar det 0 kr. Så det var precis vad det här kalaset kostade!
 
Nu ska jag ta mitt bultande huvud och gå och lägga mig. Ska drömma om den gulliga tandsköterskan som klappade mig på kinden när jag låg där och gapade. Antingen såg jag livrädd ut eller barnsligt ung....jag väljer att tro det sistnämnda ;)
 
Själv kan jag bara sörpla i mig flytande föda men om någon av er är sugna på vaniljbullarna jag och lillan bakade i söndags så kommer receptet här. Och strunta i utseendet är ni snälla! (använde lite för gammal jäst....jag vet, jag skäms)
 
Och en sak till, mitt förra inlägg hamnade inte i mitt FB-flöde så missade ni det så måste jag nästan tvinga er att läsa det för den kakan är bara för god. Gör den i helgen vetja!! :)
 
 
 
Bullar med vaniljfyllning
 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
3/4 dl socker
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
ca 15 dl mjöl
 
200 g mjukt smör
3/4 dl socker
1-2 msk vaniljsocker
 
Smula jästen i en bunke/degblandare. Mortla kardemummakärnorna. Smält smöret, strö i kardemumman och häll i mjölken när smöret smält, värm till 37 grader.
Lös upp jästen med degvätskan. Tillsätt socker, ägg och mjöl. Blanda till en smidig deg, minst 5 minuter, täck bunken med en bakhandduk. Jäs 1 timme (jag brukar ställa in bunken i ugnen med en kastrull fylld med kokande vatten på botten av ugnen)
 
Häll ut degen på bakbordet, dela i 2 delar. Knåda degbullarna smidiga, kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjock.
Blanda smör, socker och vaniljsocker, bred blandningen i ett jämnt lager över degen. Rulla ihop och skär i 5 cm tjocka skivor (om man vill ha stora bullar. Och det vill man ju)
Lägg på papperklädd plåt eller i bullformar. Jäs 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.
 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
 
Mumma!

Kommentera här: