Bröd
Efter några regniga dagar i husvagnen är vi nu på hemmaplan och hur mysigt det än är att höra regnet på husvagnstaket så tror jag att alla i familjen mår gott av att komma hem ett tag. Vi sov länge allihop sen var det dag för "taxiverksamhet Cabrera" att skjutsa barn lite hit och dit.
Här hemma brukar frukosten för det mesta bestå av yoghurt, granola och bär för min del men i husvagnen byts den konstigt nog ut mot mackor, vet inte varför men det är mackor till frukost och mackor till kvällsmat. Och mackor är väl gott men allt bröd är långt ifrån gott. Efter dessa lediga dagar tycker jag vissa köpebröd smakar konstgjort och är näst intill oätbara. Med detta sagt är det väl bara att kavla upp ärmarna och börja baka eget bröd.
Jag gjorde faktiskt en omgång bröd förra veckan och barnen älskar att få bröd på morgonen som är lite ljummet och smöret smälter, vem gör inte det föresten. Så nu får det bli lite brödbak ett tag framöver. "Nackdelen" med gott bröd är att jag hinner inte baka fort nog innan de tar slut.
Men när barnen sover länge så får jag lite egentid på morgonen och då sitter jag gärna och äter mackor och dricker te i tystnaden!
Här kommer ett väldigt mumsigt recept på långpannebröd som Fredrik Nylén (Hela Sverige bakar 2013-deltagare) bloggade om för ett tag sen. Han skriver på tidningen Hembakats sida. Mycket mumsiga saker där och väldigt fina bilder.

Långpannebröd
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1/2 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl honung
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
ca 8-9 dl vetemjöl
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1/2 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl honung
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
ca 8-9 dl vetemjöl
Koka upp hälften av vattnet. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt fröerna.
Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget. När degen lossnar från kanterna är degen klar.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten. Skär bröden i lagom stora bitar med en smörkni eller lilleman. (ca 16 bitar)
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-14 minuter.
Lägg en handduk över och låt svalna en stund.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt fröerna.
Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget. När degen lossnar från kanterna är degen klar.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten. Skär bröden i lagom stora bitar med en smörkni eller lilleman. (ca 16 bitar)
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 13-14 minuter.
Lägg en handduk över och låt svalna en stund.
Kram!