Frukostbröd
Naturen är god!! Just nu ploppar det upp bär lite överallt ute, blåbären kom först, nu exploderar det i alla hallonbuskar och björnbären börjar sakta men säkert ändra färg från gröna till svagt lila. Det är som att gå på skattjakt och veta att skattkistan är full när man kommer fram.
Igår plockade vi hallon och hade stora planer för vad vi skulle göra med dessa röda juveler. Kan meddela att alla juvelerna hamnade i två små magar, oj vad gott det är!
Det verkar som solen tänkte gömma sig ett tag till så jag tror det får bli stövlar på och ge sig ut på blåbärsjakt i helgen. Kanske kan det bli lite över efter allt mumsande så vi kan göra en burk sylt (och någon kaka).
Det är verkligen det lyxigaste jag vet att få plocka/skörda sin mat, finns inte mycket som går upp mot det.
Nybakat bröd är inte fy skam det heller, orkar man inte fixa med brödbak på morgonen så är det väldigt smidigt att kalljäsa bröd så kan man bara sätta in dom i ugnen på morgonen och vips så har man nybakat bröd på 15 minuter istället för att det ska ta flera timmar. Här kommer en variant. Kanske dessa med lite ost och blåbärssylt kunde vara något :)

Kalljästa frukostbröd
50 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
1/2 msk salt
3 dl majsmjöl
7-8 dl mjöl
Lös jästen i det kalla vattnet, häll i olja, honung och salt. Blanda i de bägge mjölsorterna. Låt gå i bakmaskin minst 5 minuter.
Dela degen i 8-10 bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Ställ in plåten i kylen och låt stå över natten.
På morgonen:
Ta fram plåten ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in plåten och kasta in 1/2 dl vatten på botten av ugnen. Stäng lucka och grädda bröden ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Enjoy!