Långpannebröd
Huga va dagarna går och jag tycker inte vi gjort något över huvud taget. Innan sommaren har vi alltid så storslagna planer. Inga långa resor eller nåt sånt men små utflykter vi vill hinna med. Får helt enkelt inse att vi är bäst på att göra ingenting alls.
Ofta tror jag att man som förälder vill hinna med så mycket och göra roliga saker med barnen medan barnen är nöjda med lek och ledighet. Måste försöka vara lite mer här och nu, ska jobba på det!
Innan vi åkte till landet sist fick jag slängt ihop lite bröd, det är så när man bor i en kappsäck hela tiden så vet man inte vart det finns frukostmat eller middagsmat eller tandkräm eller något alls. Men bröd behövs alltid, både hemma och på landet. Och blir det över så är det bara att ta med sig till nästa ställe eller slänga ner i frysen.
Jag gillar bröd man kan göra i långpanna så slipper man rulla bullar eler forma limpor. Dessa långpannerutor fick smak av lingonsylt och linfrön, riktigt gott.

Långpannebröd med lingon och linfrö
50 g jäst
6 dl mjölk
1 msk salt
1/2 dl matolja
2 dl lingonsylt
1/2 dl linfrö
5 dl rågsikt
14-16 dl mjöl
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken, tillsätt salt, olja, sylt och linfrö. Häll i rågsikt och det mesta av mjölet, blanda till en smidig deg. Jäs 1 timme.
Ta upp degen och knåda den smidig, tryck ut i en långpanna. Skär brödet i rutor med en smörkniv eller degskrapa, jäs 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla brödet med vatten och strö över lite extra linfrön.
Sätt in brödet i mitten av ugnen och släng in 1 dl vtten på botten av ugnen, stäng luckan och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet ca 30 minuter. Ta ur ugnen och låt kallna på galler.
Kram!