Tigertårta

Så kom då värmen med buller och bång, som vi längtat. Att få packa strandväskan, gå ner till stranden och vara där hela dagen är verkligen det bästa jag vet! Varmt och skönt, få svalka sig i det stora blå, barnen hoppar och leker...ja detta är verkligen sommaren när den är som bäst.
 
Så mycket bakande blir det inte nu men jag får ta igen det i höst.
 
Här kommer i alla fall tårtan jag bakade till dotterns 7-årskalas. Som sagt så är jag verkligen ingen älskare av sockerpasta, sjukt dyrt, inte särskilt gott och de fina figurerna ska helst ha torkat så de går knappt att äta. Men nu ville mammas lilla prinsessa ha en tigertårta så det var bara till att fixa en.
Sånt här ska egentligen lämnas till proffs, det var många frustrerande grymtningar innan det blev en tiger, den första jag gjorde såg ut som den stackarn hade tittat för djupt ner i flaskan!
 
Ja jag får väl ladda om, äldsta dottern hintade något om att hon också skulle ha en tårta med sockerpasta. Tur hon fyller i september så jag hinner glömma den fulla tigern ;)
 
 
 
Tigertårta
 
1 tårtbotten, delad i tre (Sök på tårta i sökfältet)
1 burk dulce de leche
200 g mörk choklad
1 1/2 dl hallon
1 dl grädde
5 äggvitor
3 1/2 dl socker
2 vaniljstänger
250 g smör
Sockerpasta (1 kg orange, 250 g svart, 50 g vit)
 
Vill man göra figurer och sätta på tårtan kan man göra dessa några dagar innan. (Googla på tiger i sockerpasta för lite idéer, det gjorde jag :)
 
Gör marängsmörkräm: Häll äggvitor och socker i en skål som sätts över vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna smält. Ta av från värmen och vispa tills marängen blivit vit, glansig och kall.
Skrapa ur vaniljstängerna och lägg ner i marängen, vispa i rumsvarmt smör, lite i taget. Ställ kallt tills den ska användas.
 
Chokladtryffel: Hacka chokladen. Värm hallon och grädde i en kastrull (används frysta hallon ska dessa mosas sönder ordentligt. Låt koka upp och häll över den hackade chokladen. Rör till en jämn smet och ställ kallt.
 
Ta fram smörkrämen och lägg 1/3 av den i en spritspåse. Spritsa en ring längs kanten på första botten. Öppna burken med dulce de leche och rör den slät. Häll krämen på botten och bred ut. Smörkrämen hindrar kolakrämen från att rinna ut. Lägg på botten nummer två.
 
Gör likadant med smörkrämen längs kanten. Bred på hallontryffel ovh lägg på sista botten. Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan, ställ kallt i minst 15 minuter.
Bred på resten av smörkrämen och ställ kallt.
 
Kavla ut den orange sockerpastan, jag blandade i lite vit sockerpasta för jag tyckte den var så skarp i färgen. Täck hela tårtan med pastan. Skär ojämna remsor av den svarta utkavlade sockerpastan och "limma" fast runtom med hjälp av lite vatten.
 
Garnera med figurer eller servera den som den är.
 
Lycka till!

Kommentera här: