Gräddtårta

Har precis kommit hem efter en helg i husvagnen. Vädret har vart minst sagt omväxlande men vi har njutit i fulla drag. Promenader i uppehåll och filmmys i regn. Nu är vi utvilade och redo för en ny vecka (en kort vecka dessutom).
Det var också premiär för lilleman att sova i husvagnen, det gick som en dans. Lugnare gosse får man leta efter, väldigt lättsam kille!
 
Innan vi åkte ut i fredags lämnade jag några tårtor som en vän beställt. En av dom var en klassisk gräddtårta, det är verkligen bland det godaste som finns och jag fick riktiga sommarkänslor när jag bakade. Fyllningarna blev vaniljkräm och en rabarber- och jordgubbsmousse, sommar så det skriker om det ;) Nu längtar jag efter skolavslutningen så vi får mumsa på årets första jordgubbstårta.
Hoppas tårtan blev uppskattad av kalasdeltagarna och vill någon baka en snart igen så kommer receptet här :)
 
 
 
Gräddtårta
 
Bottnar
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl kokande vatten
 
Rabarber- och jordgubbsmousse
150 g jordgubbar
200 g rabarber
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
3 gelantinblad
2 dl grädde
 
4-5 dl grädde
jordgubbar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt. Sikta i de torra ingredienserna och vänd om väl. Häll i det kokande vattnet och rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.
Låt vila i formen ca 10 minuter och vänd sedan upp på ett fat med bakplåtspapper för att kallna helt.
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp jordgubbar, rabarber, vatten och socker i en kastrull och låt sedan puttra i 10-15 minuter. Krama ur gelantinbladen och lägg ner i krämen. Rör om så de smälter och ställ sedan i kyl. Låt kallna helt, gärna över natten. 
Vispa grädden fast och vänd ner i jordgubbskompotten.
 
Skär tårtbotten i tre delar. Bred vaniljkräm på första botten (sök på vaniljkräm i sökrutan), lägg på botten nummer två och bred på jordgubbsmoussen. Lägg på sista botten och ställt kallt, gärna över natten så krämerna får sätta sig ordentligt.
 
Innan serveringen: bred ett rikligt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa ev ett mönster och garnera med jordgubbar.
 
Hoppas det ska smaka!

Kommentera här: