Morotens dag

Oj vad vi njuter av ledigheten och det underbara vädret. Igår var vi en sväng på marknad och köpte de obligatoriska brända mandlarna, så goda (måste baka något gott av dessa någon dag).
Efter marknaden åkte vi till stugan och här sitter vi nu och lapar sol.
 
Idag är det morotens dag, det finns ju en dag för det mesta nu för tiden och denna dag har tydligen tillängnats moroten. Jag måste ändå tycka att är det en rotsak som förtjänar en egen dag så är det moroten, väldigt användbar. Jag tänker morotskaka direkt men det finns massa gott där moroten är huvudperson.
 
På mitt arbete arbetade vi en period med tema:morot, morötter finns massa härliga färger och det är väldigt roligt att få grotta ner sig i ett specifikt ämne/råvara. Barnen uppskattade också att få titta, smaka och upptäcka nya smaker, former och färger.
 
Idag har mina egna små juveler fått plantera små morotsfrön och nu är det bara att vänta med spänning ;)
 
 
Någon morotskaka blev det inte denna gång men däremot muffins i barnvänligt utförande :)
 
 
 
Morotsmuffins
 
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk pepparkakskrydda
2 medelstora morötter
3/4 dl neutral olja
 
100 g mjukt smör
200 g färskost
2 tsk vaniljsocker
1 1/2-2 dl florsocker
1 msk grädde/mjölk
 
strössel
 
Sätt ugnen på 175 greder. Lägg formar i en muffinsplåt. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i äggvispet. Finriv morötterna och vänd i dessa tillsammans med oljan. Blanda till en jämn smet och häll i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakan kallna innan glasyren breds på.
 
Vispa ingredienserna till glasyren fluffigt. Bred glasyren på de kalla kakorna, garnera med strössel.
 
Happy morotsdag!!

Kommentera här: